Two detached houses in Pla de l’Estany

Two detached houses in Pla de l’Estany

Project of two detached houses in Porqueres, in the Pla de l’Estany.

Two sisters commission us to design two detached houses on two adjacent and completely flat plots.

We propose a configuration consisting of three volumes, formed by the two houses and a storage room, which together create a common central courtyard. The living spaces are oriented towards this central courtyard, protected from direct solar radiation by a system of pergolas and climbing plants surrounding the courtyard. Space is left at the rear for a vegetable garden.

The houses are conceived as low-energy buildings, with a compact volume heavily insulated, and passive comfort systems such as cross ventilation and thermal inertia, as well as active high-efficiency systems like aerothermal heating.

CLIENT: private

PROJECT: Victor Bouman

LOCATION: Porqueres, Pla de l’Estany

CATEGORY: single family house

STATUS: ongoing works

COLLABORATORS: Construccions Pau i Miquel, RSC Arquitectura, ELKE Windows, Hebhaus

Two detached houses in Pla de l’Estany
Two detached houses in Pla de l’Estany
Two detached houses in Pla de l’Estany
Two detached houses in Pla de l’Estany

Some images of the construction process, currently in the foundation and structural phase

Two detached houses in Pla de l’Estany
Two detached houses in Pla de l’Estany

Cookies

This website uses cookies to improve your experience. We’ll assume you’re ok with this, but you can opt-out if you wish.